Hatay, TEKNOKENT İçin Toplandı.
Antakya OSB’nin de yönetici şirket kurucu üyesi olduğu Mustafa Kemal üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi istişare toplantısı 4 Haziran 2014 çarşamba günü Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz in başkanlığında yapıldı.
TEKNOKENT Toplantısı Vali Lekesiz Başkanlığında Gerçekleşti Yaklaşık 1,5 yıl önce Mustafa Kemal üniversitesinin bünyesinde kurulmasına karar verilen ve Bakanlar Kurulunun kararıyla da resmi gazete yayınlanarak hayata geçen Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin kurucu üyeleri belirlendi. 1 milyon 233 bin TL sermaye ile kurulacak olan projenin ilk etapta dörtte bir kısmı karşılanacak.
SEKTÖRLER BİRLİKTE HAREKET ETMELİ
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz in başkanlığında, Hatay ın ekonomisine yön veren kurum ve kuruluşlarla gerçekleşen toplantıda TEKNOKENT in Hatay için taşıdığı öneme vurgu yapılarak küresel firmaların üniversitelerle olan ilişkilerine değinildi. Vali Lekesiz, bilginin ticarileşmesi açısından Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin olmazsa olmaz olduğunun altını çizdi. Kendini yenilemeyen firmaların tarihin her döneminde rekabet gücünün zayıflayarak piyasadan silindiğini vurgulayan Vali Lekesiz, bunun olmaması için de tüm sektörlerin teknolojinin üretilmesi adına birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
“PEKİ, BU FİRMALAR BURAYA GELSEYDİ YAPACAKLARI İLK İŞ NE OLURDU?”
Hatay’ın muhteşem bir coğrafyası ve nitelikli insan kaynağının olduğunu belirten Vali Lekesiz, tüm bunların bir araya geldiğinde, Hatay ın bugünkü yıllık toplam gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık 15 milyar doları bulduğunu ifade etti. Lekesiz, dünyanın önde gelen firma yöneticilerinin bu coğrafyada yatırım yaptıklarında ise bu rakamın 150 milyar doları bulacağını ileri sürdü. “Peki, bu firmalar buraya gelseydi yapacakları ilk iş ne olurdu?” sorusu üzerinden konuşmasını sürdüren Vali Lekesiz, onların da yapacağı ilk işin üniversiteler ile işbirliği yapmak olduğunu sözlerine ekledi. Toplantıda yer alan sektörlere çağrı yapan Vali Lekesiz, “Hatay da görev yapan dinamikler olarak hepimizin yapması gereken çok iş var.” ifadesini kullandı.
ÜNİVERSİTELER ÇOK ÖNEMLİ !
Dünyanın teknoloji merkezi Silikon Vadisi yöneticilerinin Hatay a geldiklerinde ilk yapacağı işin üniversitelerle işbirliği yapmak olduğunu yineleyen Vali Lekesiz, üniversitenin sahip olduğu potansiyeli işaret ettiği konuşmasında, tüm sektörlerin ulusal ve küresel düzeyde rekabet üstünlüğünü yitirmemesi, kendilerini yenileyebilmeleri, desteklenebilmeleri, yalnız başına üstesinden gelemeyecekleri AR-GE ve inovasyon gibi benzeri çalışmalar için üniversitelerin çok önemli olduğunu kaydetti. Vali Lekesiz, zaten böyle bir mutabakat olduğu için bugün burada toplandıklarını sözlerine ekledi.
Toplantıda yer alan Progen Tohumculuk A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ali özbuğday ise, TEKNOKENT in hem üniversiteye hem de sanayiye çok büyük faydalarının olacağını dile getirdi. üniversitedeki birikimi günlük hayatta kullanamadıklarını söyleyen özbuğday, “üniversitedeki insan kaynağının bize ulaşması açısından bu iş bize önemli fırsatlar sunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıya, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz ve üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder in yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gözübenli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Lokman Yeşilkaya, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet çinçin, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili çağrı Belibağlı, Antakya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu üyesi Şafak Murat Sözer, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tosyalı, Payas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Eker, İSDEMİR A.Ş. Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Emre Gülden, PROGEN TOHUM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali özbuğday, KOSGEB Hatay Hizmet Merkezi İl Müdürü Seraceddin özkan, MKÜ Teknokent Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Erayman, MüSİGEM TTO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kanca ile ilgili çalışanlar katıldı.